5-те фази, през които минават дългите любовни връзки

Всяка любовна връзка е уникална и има своя собствена история, но повечето дълги и здрави връзки преминават през промени. Връзката е динамичен процес на влюбване, настройка, съзряване и израстване на двамата партньори, който преминава през няколко етапа. Дали ще изминете всички тези етапи зависи само и единствено от Вас самите.


1.Романтика, заслепеност и силно физическо привличане

Чувствате се, сякаш сте на "седмото небе", виждате света през розови очила и не можете да намерите нито един недостатък у партньора си. Първият етап на връзката започва със силно физическо привличане и неконтролируемо желание да бъдете с любимия или да чуете гласа му. Това е холивудската версия на любовта, когато хормоните Ви лудуват, пеперудите пърхат в стомаха Ви, а Вие игнорирате недостатъците на партньора си, поставяйки го на пиедестал. "Любовта е сляпа" е идеалното описание на романтичната фаза.

2. Сблъсък с реалността

Бавно, но сигурно очите започват да се отварят, хормоните Ви се стабилизират. Все по-добре опознавате партньора си, осъзнавате своите желания, интереси и съображения, и изведнъж разбирате, че нещата не са толкова розови. Разликите между Вас са очевидни.
Във втората фаза преговорите стават по-сериозни, любовният екстаз изчезва. Поведението е свободно и спокойно. Но се появяват разногласия, които ни карат да слезете на земята и да започнете да гледате по-трезво на връзката.

3. Борба за надмощие

Настъпва инстинктивна борба за позиция и често се появява разочарование. Списъкът с лошите навици на партньора става все по-дълъг, а желанието да не забелязвате или да толерирате - все по-малко. Ако досега сте преглъщали всичко това, изведнъж то започва да Ви дразни нетърпимо.
И двамата се борите за независимост и поради това може да си помислите, че партньорът Ви става по-себичен. Всеки от Вас ще се опита да наложи свои правила на поведение и ще пробва да моделира другия като "идеален партньор" според своите изисквания.
В този етап възниква конфликт между два различни свята, които трябва да се слеят в един общ. На много от партньорите в този период минава мисълта за прекъсване на връзката. Добрата новина е, че всички тези малки битки определят правилата на връзката, които ще са приемливи и за двамата партньори.

4. Компромиси, настройка и стабилност

Не виждате партньора като враг, с когото трябва да се състезавате, а като важна личност, с която трябва да си сътрудничите, за да поддържате щастлив любовен живот. Опознали сте всички негови недостатъци, но сте убедени, че можете да живеете с тях. Умеете да предвиждате поведението му и по-лесно може да постигате компромиси, които да ограничат кавгите и скандалите до допустимите минимуми.
Отрицателната страна на този етап е, че връзката Ви може да стане монотонна рутина - вечерно излизане във вторник, петък и събота, разходка в неделя, кафе в понеделник и то винаги в едно и също кафене.
ВАЖНО: Заедно с монотонността идва и скуката, така, че на този етап се увеличава риска от изневяра.
Ето и 7 Идеи как да запазите романтиката във връзката...

5. Пълно обвързване

Преживяхте бурите, видяхте партньора си и в най-лошата светлина, но въпреки всичко Вие копнеете за прегръдката му, за неговите шеги, за неговата утеха. Убедени сте, че между Вас има любов и взаимно уважение и вече не се питате, дали той е истински.
За разлика от идеалистичната, холивудска любов от първата фаза, любовта в този етап е зряла и реалистична, изградена на основата на искреност и разбиране. Знаете, че не може всеки ден да бъде вълнуващ и еуфоричен, и не може всеки ден да се чувствате комфортно, дори има дни, в които между Вас цари пълна тишина.
Следващата стъпка? Да "подпечатате" любовта с брак и да създадете семейство.
Някои връзки пропускат няколко етапа, някои връзки се връщат назад в определени етапи по няколко пъти, но всички се стремят да стигнат до финалната фаза, която е предпоставката за изграждането на един стабилен брак.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign