В помощ на имунната система


Как работи имунната система?

Макар да не си давате сметка, без имунната защита най-невинното одраскване или незначителна инфекция могат да се окажат пагубни за организма.
·         Кожата и лигавиците са първата линия на защита от бактериите и вирусите – киселинната среда върху повърхността на епидермиса, както и полезните бактерии пречат на проникването на вредните си „събратя“.
·         Левкоцитите или белите кръвни телца, унищожаващи недоброжелателните микроорганизми и чуждите частици, са втората линия на отбрана на организма.
·         Особените бели кръвни телца, наречени още В и Т-лимфоцити, също участват в развитието и запазването на имунитета. Едни клетки изработват антитела, които възпрепятстват размножаването на бактериите и вирусите, други унищожават болестотворните и инфектирани клетки и предотвратяват появата на недоброкачествени образувания.

Елементарни, но полезни препоръки

Пазете нервите си. Лекото нервно напрежение стимулира защитните сили на организма, но постоянният стрес има абсолютно противоположен ефект – намалява производството на антитела и понижава активността на Т-лимфоцитите.

Научете се да „разпускате“, а за целта поне няколко пъти на ден сядайте в закътано местенце, затваряйте очи, после напрягайте и бавно отпускайте всяка група мускули, започвайки с краката и движейки се нагоре.

Борете се с проявите на депресия. Тя е сериозен удар по Вашия имунитет. При жените, страдащи от лека и средна форма на депресия, настъпват изменения в работата на имунната система и те започват да боледуват по-често.

Яжте по-малко захар. Бялата отрова не притежава особена хранителна ценност, освен това има свидетелства, че потиска имунната система, намалявайки активността на белите кръвни телца.

Не се претоварвайте. Само умерените занимания със спорт- от половин до един час дневно, Ви гарантират по-добро здраве. Прекомерните натоварвания ще отслабят имунната Ви система и ще Ви направят чувствителни към различни инфекции в продължение на около 12 часа след потенето във фитнеса или на тенис корта.

Не злоупотребявайте с алкохола. Любителите му имат много по-малко защитни сили от умерените пиячи или абсолютните трезвеници. Смята се, че алкохолът затруднява движението на левкоцитите и съответно им пречи да се доберат до инфектираните клетки и вирусите, за да ги унищожат. Поставете си точни граници: една-две чаши вино и минимум два безалкохолни дни седмично.

Ограничете пребиваването си на слънце. В умерени дози лъчите на небесното светило са полезни дори само затова, че стимулират производството на витамин D от организма. Продължителните слънчеви бани обаче увреждат клетките на кожата, повишават риска от развитие на меланоми и други видове рак, понижават имунитета. Старайте се никога да не изгаряте и на всяка цена използвайте продукти със слънцезащитен фактор, не по-малък от 15.

Откажете цигарите. Пушенето води до рак, сърдечни и белодробни заболявания, угнетява активността на имунните клетки и изтощава запасите от витамин С. Резултатът от отказа от вредната привичка се усеща бързо: 30 дни без цигари и Вашата имунна защита отново ще заработи както трябва.

Четири основни имуномодулатора

Чесън. Силно антибактериално, противовирусно и антимикотично средство. Консумирате ли подправката ежедневно, рискът да се простудите ще намалее с 35%. А дори да се разболеете, ще оздравеете много по-бързо от обичайното. Не сте длъжни да ядете суров чесън, по-скоро го използвайте в готвенето, като най-добре е да го пасирате – тогава се отделя алицин, вещество с безброй целебни свойства. Подръжте на въздух чесновата кашица, после я добавете към почти готовото ястие и го оставете на тих огън за не повече от 15 минути.

Кисело мляко с жива закваска. Приемът му повишава количеството на полезните бактерии, защитава стомаха от инфекции и активизира работата на имунната защита.

Женшен. От една страна, той помага на организма да се справи със стреса, от друга – увеличава количеството на имунните клетки в кръвта, следователно защитава от грип и респираторни заболявания.

Мултивитамини. Компенсират недостига на необходимите елементи в организма. Благодарение на тях боледуваме по-рядко и ставаме по-неуязвими спрямо различни видове инфекции.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign