Клепачите - пълна програма за подмладяване


Плътността на кожата около очите е само няколко милиметра. В нея не са разположени мастни жлези и има твърде малко мускули, които да я поддържат стегната въпреки годините. Нищо чудно, че тази нежна област ни създава големи проблеми. Кои са най-често срещаните оплаквания на прекрасния пол и на каква индивидуална програма от разхубавяващи грижи за околоочния контур да се спрем?

Компрометиращи отоци

Пили сте много течности преди лягане? Яли сте пикантна или солена храна, задържаща водата в организма? Разбира се, че на сутринта очите Ви ще бъдат като две цепки и Вие ще приличате (почти) на китайка.

Експресни мерки
Чаша зелен чай, изпита 15 минути преди закуска, ще помогне на организма Ви да изхвърли бързо излишните течности и ще Ви "отвори" очите. Довършете благородното дело с гел, създаден специално срещу торбички, който трябва да нанесете в посока от външните към вътрешните ъгли и на горните, и на долните си клепачи.

Съвети за бъдещето:
Ако не искате кожата под очите Ви да се разтегне и увисне под напора на излишната течност, се налага да внесете известни корекции в храненето си. Два-три часа преди сън сведете питиетата до минимум и отменете късните вечери - времето Х настъпва не по-късно от 19:00 часа, при това в менюто Ви трябва да преобладават зеленчуковите блюда. И никакви  пушени или прекалено солени продукти.

"Лошата" възглавница

Спите на високо, с лице към възглавницата? Подпухналите клепачи на сутринта са Ви в кърпа вързани.

Експресни мерки
Най-бързият начин да ликвидирате проблема е да се разкършите. Няма значение дали ще подскачате на място или ще размахвате енергично ръце. Всяка двигателна активност е добре дошла, понеже ускорява кръвообращението в цялото тяло, в това число и в клепачите. След кратката физзарядка сложете за няколко минути две торбички вече запарен зелен чай в камерата. После ги поставете върху затворените си очи и полегнете - 15-минутната медитация няма да Ви е излишна. Докато се вглъбявате в себе си, представяйте си как "пружинките" в кожата Ви се наливат със сила и се стягат.

Съвети за бъдещето:
Сменете високата възглавница с по-аскетична - плоска и малка. Научете се да спите по гръб, а не по корем. И най-накрая, правете редовно гимнастика, за да не допуснете застой на кръвта и лимфата я тялото си.

Козметичните "чудеса"

Вместо крем или гел за околоочния контур използвате продукта, с който мажете лицето си, предполагайки съвсем искрено, че между тях няма никаква разлика? Или пък предпочитате антиейдж средства, вярвайки свято във възможностите им да забавят хода на времето? Не е нужно човек да притежава гадателски способности, за да се досети - причината за подпухналите клепачи се крие в неправилната грижа за тях.

Експресни мерки
Кубче лед от настойка на лайка ще снеме напрежението, ще тонизира и ще намали торбичките. Изчакайте няколко минути, докато студът реанимира кожата, нанесете крем и след четвърт час пристъпете към макияжа. Актуалният "опушен" грим сякаш е създаден специално за Вашия случай - сивите, тъмнолилави или зелени сенки скриват успешно натежалите клепачи.

Съвети за бъдещето:
Нуждаете се от козметично ограмотяване. Между кремовете за областта около очите и тези за лице има огромна разлика - в последните са вложени твърде много масла и мазнини, които попадат върху лигавицата на очите и предизвикват отоци. Също така непременно съобразявайте средствата с годините си. Антиейдж продуктите с активни концентрати например са предназначени за дами, излезли от балзаковската възраст (Изразът 'балзаковска възраст' се е разпространил след излизането на романа на Оноре Балзак (1799-1850) "Тридесетгодишната жена" (1831); употребява се като шеговита характеристика на жените на възраст 30-35 години.)Избързате ли да се възползвате от тях, непременно ще се обзаведете с подпухване. Ако пък клепачите Ви са склонни към "наводнения", не си струва да ги затруднявате вечер с активен овлажняващ крем - той ще задържи водата и ще предизвика още по-силни отоци. Помнете, че най-важното е да приключвате с грижите за околоочния си контур не по-късно от два часа преди лягане - само тогава ще избегнете неприятните изненади на следващия ден.

Необясними явления

Когато колегите Ви попитат: "Пак ли не си си доспала?", Вие се изчервявате и за стотен път обяснявате, че упоритите торбички под очите Ви са неразделна част от Вашата външност, че майка Ви също е имала такива и прочие, и прочие. При това се чудите какво става, след като не сте променила нищо нито в своя начин на живот, нито в козметиката, която използвате. А щом "възглавничките" се превърнат в неестетични и постоянни торбички (пластичните хирурзи ги наричат мастни натрупвания), Вие започвате да се оплаквате от лошото отношение на съдбата.

Експресни мерки
Приемете за сведение тайната на холивудските звезди, които се избавят от трайните подутини под очите си с помощта на мазила срещу... хемороиди. Вниманието от тях може да отвлече и "правилният" макияж. В този случай сенките се нанасят само върху горните клепачи и с няколко слоя туш се удължават единствено горните ресници. Не си струва обаче да замаскирате с фон дьо тен проблемната зона - така само ще привлечете погледите към нея.

Програма максимум
Преди да предприемете каквото и да било, трябва с помощта на добър терапевт да си изясните дали постоянните отоци под очите Ви не са симптом на нарушената работа на сърцето или белите Ви дробове. Ако всичко със здравето Ви е наред, нямате проблеми със съня, свели сте до минимум общуването с компютъра и дори правите гимнастика сутрин, но торбичките не изчезват, дерматолозите Ви съветват да изпробвате лимфо-дренажния масаж – сутрин и вечер. След като нанесете крем, в течение на две минути натискайте лекичко вътрешните ъгли на очите и слепоочията, после потупвайте клепачите с върховете на пръстите си. Към това прибавете гимнастика, активизираща венозното кръвообращение – с палец и показалец „пречете“ на клепачите да се затварят 10-12 пъти.
Резултатът от домашните занимания може да се закрепи със салонни процедури, подобряващи циркулацията на кръвта и лимфата (мезотерапия например), и със средства, препоръчани от дерматолог. Ако и след включването в действие на тежката артилерия нещата не се променят, причината по всяка вероятност е в подкожните натрупвания. Тогава ще се наложи да се решите на крайни мерки и да си направите блефаропластика, за да ги отстраните. Не бива обаче да изчаквате много – те могат да разтегнат силно кожата, в резултат от което на пластичния хирург ще му се наложи да изреже и част от нея.

Без сенки

Зрителна измама
Околните често възприемат лицето Ви по доста неадекватен начин, иначе казано, се шокират и се чудят какво Ви се е случило. В действителност проблемът е в кръвоносните съдове, които при Вас са разположени толкова близо до повърхността на кожата, че буквално прозират през нея. И понеже изглеждат като синини, получени Бог знае как...

Експресни мерки
Когато се наложи да прикрият нечии сенки, визажистите направо се кълнат в коректорите, притежаващи по-добри камуфлиращи способности от фон дьо тените. Цветът се подбира в зависимост от оттенъка на проблемната зона.
Жълтият например неутрализира виолетовото, червеният – зеленикавото, а зеленият, точно обратното  - скрива зачервените участъци. В никакъв случай обаче не пудрете сенките под очите си, тъй като ще станат още по-забележими.

Съвети за бъдещето
Да уплътни кожата – тази задача си поставя мезотерапията, вземайки на въоръжение различни витаминни коктейли. Нейното действие се допълва идеално от кремовете, които активизират процесите, протичащи в клетките, и ускоряват създаването на нови влакна. Благодарение на тях кожата става по-стегната и мъничко по-плътна.

•За да е по-ефикасна козметиката за околоочния контур, съхранявайте я в хладилника.

Тъмната страна на лятото

Искате да бъдете най-знойната красавица на плажа? Затова, преди да тръгнете за морето, решавате да подмладите кожата на клепачите си с някакво козметично средство, съдържащо витамин С. А след няколкодневно изтягане на пясъка с ужас забелязвате неочаквано и незнайно как появилите се тъмни петна под очите Ви.

Експресни мерки
За да не задълбочите проблема, не излизайте на улицата, без да нанесете предварително някакво средство с висок слънцезащитен фактор. Във Вашия случай е актуален и камуфлажът, при който препоръките относно замаскирането на сенките с естествен произход остават в сила.

Съвети за бъдещето
През есента, когато слънцето укроти своята активност, идете на дерматолог, който ще Ви предложи овлажняващи, кислородни и деликатни избелващи процедури. Вкъщи можете да си правите 15-минутни маски  от пасиран магданоз, притежаващ аналогичен ефект. И помнете, че има цял списък с процедури и средства, забранени през пролетта и лятото, когато слънцето е в стихията си. Например фотоепилацията, пилингът, дермабразиото. Табу е поставено и върху кремовете с витамин С, гликолова и алфа-хидрокси (плодови) киселини, защото след тяхната употреба кожата проявява склонност към хиперпигментация.

Децата на порока

Стрес, работа с компютъра, пушене, недостиг на сън и кислород... Тези обстоятелства забавят движението на кръвта в съдовете и нейните пигменти се натрупват в съединителната тъкан. В зависимост от концентрацията им кожата придобива всевъзможни оттенъци: от жълт до синкав. Много често към сенките се присъединяват и отоците.

Експресни мерки
Ваши съюзници са средствата, засилващи кръвообращението. За да проникнат те по-бързо в кожата и изпълнят своята задача, нанасяйте ги с върховете на пръстите си с леки потупващи движения и непременно „барабанете“ известно време във вътрешните ъгли на очите си. Не забравяйте светоотразяващата база под макияжа и коректорите – вече знаете как да подберете цвета им. Между другото, под тях можете да нанесете крем с лифтинг ефект, който моментално възвръща свежия, сияещ вид на кожата и я изпъва.

Съвети за бъдещето
Преди да започнете да се борите със следствията, отстранете причината, която много често се крие в неправилния начин на живот или е свързана с вътрешно заболяване. Ако проблемът се дължи на нарушен венозен отток, отсега нататък ще трябва да прилагате тонизиращи средства, които активизират движението на кръвта и лимфата. А любим фитнес трябва да Ви стане гимнастиката за очи. Между впрочем тя не само засилва кръвообращението в малките съдове и укрепва мускулите, но и прогонва сънливостта.
Затворете очи и ги завъртете три пъти наляво, после надясно. След това по шест пъти ги вдигнете нагоре и ги спуснете надолу. Сега пък ги отворете. Като броите до 30, гледайте право пред себе си, после започнете да мигате бързо. Повторете 3 пъти в същата последователност. И още: 6 пъти погледнете наляво, надолу и надясно. Накрая в продължение на минута съзерцавайте отдалечени обекти и още толкова – предмет, който се намира редом с Вас.

А годините си текат...

Мимическа напаст
Нашите клепачи са в постоянно движение: за денонощие те мигат около 10 хиляди пъти, освен това отразяват различни емоции. Радостта,  тъгата, отчаянието, страхът – всичко това се отпечатва върху зоната около очите. Тънките бръчици се появяват там на около 20 години и постепенно се превръщат в много дълбоки „пачи крака“. Не започнете ли да ги преследвате навреме, те бързо ще изпълнят цялото пространство откъм слепоочията.

Експресни мерки
Традиционните емулсии имат лека консистенция, бързо попиват в кожата и правят мимическите бръчици не толкова забележими. Специалните средства пък – става въпрос за „пълнителите“ на бръчки с колаген, изпълняват своята задача още по-бързо и качествено. Що се отнася до изравняващата база под макияжа, тя скрива всякакви неравности по кожата, в това число и следите, оставени от годините.

Съвети за бъдещето:
Ако сте малко над 20, има надежда да отдалечите във времето появата на „пачите крака“, като използвате овлажняващи гелове за околоочния контур. По-възрастните обаче няма да минат с едното овлажняване. Специално за тях много козметични фирми разработват кремове за разглаждане на мимическите бръчки, действащи като ботокс. Чудеса прави и мезотерапията, а за класиката в жанра – различните инжекции, стимулиращи появата на нови влакна еластин и колаген, препоръчвани от маса дерматолози, няма какво да говорим. Много жени са склонни да обявят заличаващото бръчки приложение на ботулиновата киселина за най-голямото достижение на нашето време... дали обаче това действително е така, вижте ТУК и ТУК.

Далеч от очите

С всяка година Вие забелязвате появата на все нови и нови бръчки, които постепенно се сливат и образуват цяла мрежа около клепачите Ви. Всъщност след 35 години кожата губи бързо своята еластичност, лишава се от влага и редовете на бръчките се попълват не толкова заради активната мимика, колкото от недостига на влага.

Експресни мерки
Само с едно прилагане активните концентрати, влияещи върху производството на колаген и нормализиращи съдържанието на гликани – вещества, запълващи празните места между колагеновите влакна, могат да сътворят истински чудеса. Визажистите пък си имат свой трик – първо нанасят грима, после много внимателно слагат отгоре най-обикновен гел за околоочния контур. Най-важното, предупреждават те, е да избягвате очната линия и перлените сенки, защото подчертават всяка бръчица.

Съвети за бъдещето:
Хиалуроновата киселина, инжектирана по дължината на бръчките, им нанася съкрушителен удар – те просто изчезват за известно време (от няколко месеца до година и нещо).

Повдигнете клепачи

Можем до безкрайност да обвиняваме закона за земното притегляне, лошата си наследственост и възрастовите изменения. Но фактът си остава факт: горните клепачи, надвиснали неестетично над очите, ни състаряват поне с пет години.

Експресни мерки
Козметиката не е в състояние да противодейства на безмилостния процес. Затова пък великият илюзионист – гримът, може всичко. Нуждаете се само от спирала за обем и контрастни сенки, които оформят тъмна линия, минаваща по горния неподвижен клепач малко над сгъвката, обрамчват външните ъгли и се източват към слепоочието. В средата на подвижния клепач се нанасят вертикално светли сенки, а колкото до ресниците – те се покриват с няколко слоя туш и буквално „разтварят“ очите.

Съвети за бъдещето
Направете всичко възможно да не допуснете увисването на горните си клепачи, залагайки на специалните кремове. Не Ви ли помогнат, консултирайте се със специалист дерматолог относно някоя подходяща за Вас и ефикасна „смарт“ терапия; а ако положението е много критично, блефаропластиката успешно ще реши проблема Ви.

•Кожата на клепачите е изключително нежна, затова колкото по-малко се докосвате до нея, толкова по-добре.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign