Пианистката на Сезан


Около 1869 г., Ермитажа, Санкт Петербург. Един от многобройните семейни интериори, рисувани от Сезан, известен още и с името "Увертюрата на Танхойзер".
"Девойка на пианото"

Виждаме една спокойна сцена - млада жена е на пианото в гостната стая на дома, друга жена от семейството шие седнала на дивана от червено кадифе.Навярно девойката на пианото е Роза, сестра на художника - наистина картината остава в нейния дом до 1904 г., когато е продадена на известния търговец на картини Амброаз Волар.
Платното, преди да бъде така монохромно, с толкова бяло и черно, олекотени единствено от топлото червено на дивана и на тъканите, е било с по-силни цветове и е имало изобразени още старец и момиче. Вероятно не са били роднини, тъй като Сезан с трудния си характер е имал добро отношение единствено към сестра си и майка си - на тях, а не на баща си е съобщил, че има син, търпял подигравките им към жена му Ортанс, наричана презрително Ла бул - тоест Топката.
Композирането на картината е било трудно и мъчително, както обикновено е било при Сезан - достатъчно е да се каже, че когато работил върху портрета на Волар, след 150 сеанса казал: "Единственото нещо, което ми харесва, е вратовръзката!"
Защо толкова неудовлетворение? Защо не го е интересувал сюжетът или психологическото изследване в портретите? Интересувало го е единствено да предаде плътността, обема, присъствието на "онзи обект" в пространството, било то лице или ябълка. И е искал да го прави само с изключителните средства на живописта: платното в двете свои измерения, отвесно и водоравно, и цвета - изстискан направо от тубата. Резултатът? Създаването на едно ново изкуство, което свежда тайните закони на природата до това да се намерят основните обеми на всичко сътворено - куб, сфера, цилиндър. Така Сезан заздравява формата, размита от импресионистите в светлина, и отваря дверите на модерната живопис.

Животът на Сезан "в щрихи":

1839 - ражда се в Екс-ан-Прованс, извънбрачен син на богат търговец
1854-1859 учи в училище за изящни изкуства и факултета по право
1861 - прекъсва следването, отива в Париж, учи живопис
1864-1869 отхвърлян от всички официални изложби
70-те години - живее близо до Марсилия с Ортанс Фике, ражда се синът му Пол
1886 - болезнен рарив с писателя Зола
1895 - среща търговеца на картини Амброаз Волар и успехът идва
1906 - умира в Екс-ан-Прованс, където живее самотен от 1900 г.

Ако сте почитатели на изкуството, ТУК можете да прекарате интересни минути в красота :)

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign