Цариче (Alchemilla vulgaris) - билка за жените


Растението се слави предимно като цяр за женски болежки, но благотворното му въздействие не спира само до тук.

Царичето (Alchemilla vulgaris) има положителен ефект не само при менструални смущения, бяло течение и коремни неразположения в зрялата възраст на жената, но действа благотворно и в периода на пубертета и климактериума. Често се прилага в комбинация с бял равнец - билките се смесват в равни количества.

Чаят от цариче се препоръчва при проблемна бременност - склонност към спонтанни аборти, за засилване на матката и закрепване на плода. Пие се от третия месец на бременността, но след консултация с наблюдаващия акушер-гинеколог.

Помага и при увреждания след раждане, при смъкната матка и херния. Смес от цариче и овчарска торбичка, по възможност прясно набрани, се ползва за приготвяне на чай - пие се по 4 чаши дневно, на малки глътки.

При подрастващите се препоръчва да се пие чай от цариче за заякване на мускулатурата и ставите особено при бързо развиващите се през пубертета деца. Може да се употребява и от диабетици и страдащи от проблеми със съня.
Освен като свиващо и бързо заздравяващо раните средство, растението се използва като отводняващо, усилващо сърцето и при малокръвие.
Външно, надробено и наложено, царичето лекува гнойни рани, порязвания, бодежи.

Сребърно цариче при затлъстяване

Билката расте по високите места в планината и народъът я нарича сребърна, защото долната страна на листата й блестят като сребърни. Доказан ефект има при топене на излишни килограми и дори при наднормено тегло - приготвя се запарка от накълцана на дребно билка (1 с.л. на 500 мл гореща вода) и се пие по 2-3 чаши на ден.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign