Как да научим детето да побеждава


От най-ранна възраст учим децата си, че в живота трябва да умеят да постигат своето. Но децата сякаш не разбират за какво става дума. Как детето да се сдобие с умението, а най-вече - с желанието да довежда нещата до край, да преодолява трудностите, да не се бои от поражения и да се стреми към свои лични победи?

Чие е това желание?

Често родителите заменят желанията на детето със своите собствени, като невинаги си дават сметка за това. А да изпълняваш чужди желания е доста по-сложно и неприятно, отколкото да осъществяваш своите. Освен това децата ни са друго поколение. И кой е казал, че например "Хари Потър" е по-безинтересен и по-малко полезен от "Тримата мускетари", а електронната игра развива детето по-малко, отколкото уроците по пиано? Помогнете на малкия човек да намери онова, което наистина му харесва. Покажете му интересни неща, уговорете го да опита. И така в един момент ще уцелите точно това, което да го заинтригува истински. Тогава волята му за победа ще е естествена и постоянна.

Обратната страна на забраните

Има едно желязно правило: колкото повече забранявате на детето, толкова по-малко то иска да проявява инициатива. Ако детето постоянно чува "не там", "не прави това", "не пипай онова", то привиква, че някой решава вместо него. Детето не се научава да вярва, че е възможно да получи нещо, което наистина му е нужна. Постепенно в него се заличава естествената настройка на изследователя. Разбира се, това не означава да му позволявате абсолютно всичко. Малчуганът трябва да разбира добре, че има правила, които не бива да се нарушават, и да разбира причините за забраните. А също така трябва да чува похвали за постиженията си, но много често родителите забравят да правят това. Детето просто се превръща в хулиган, защото знае, че само лошите му постъпки печелят внимание.

Започнете заедно

Какво означава да се чувстваш победител? Съвсем не нещо в духа на "аз съм най-велик" или "аз мога всичко". По-скоро става дума за самоорганизация, умение да бъдеш последователен и да не се спирш пред трудностите. Но дали повечето родители притежават тези качества, за да могат да бъдат личен пример за децата си?
Ако не е така, преди детето Ви да се научи да постига целите си, тази "наука" трябва да бъде усвоена от самите Вас. А най-добре - да направите това заедно. Дали строите кула от кубчета, ловите риба или се учите да карате кънки, към всяко едно действие се отнасяйте сериозно и така детето ще се зарази от Вас. Преведете го през пътя на усвояването на новото, като заедно преодолявате трудностите и неуспехите. Така нагледно ще му покажете, че след пораженията има и победи.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign