Нежните обръщения: Какво означават?


Смешни за останалите, музика за нашите уши. Но защо ги предпочитаме и какво е предназначението и въздействието на тези галени обръщения, с които наричаме партньора.

Според статистиките половината семейни двойки се обръщат един към друг с подобни епитети. Много по-мило е да чуеш: "Дай ми чантата, съкровище", отколкото "Георги, подай чантата!". Употребата на нежните вълшебни думички изразява позитивна емоция, топли чувства и нежност, които заместват името на човека. Това е директна проява, че молбата е изречена с обич.
Влюбените обожават този начин за обръщение, което винаги ги сближава. "Много ми е приятно, че любимият ми ме нарича "бебе" или "коте". Така е от месеци", споделя млада дама. Прибавянето на местоимението "моята" или "моят" сладур, бонбон, ангелче, злато..., ясно показва желанието за притежание.
Тези обръщения имат силата да привличат с лекота партньора. Те са като таен код, който издава любов. Изразяват връзка - реална или въображаема, която е много силна между него и нея.
Много по-емоционално е в скайп или в SMS да изпратите съобщение от типа: "Липсваш ми, любов моя. Кога ще те видя, слънце на моя живот?" вместо Zdr.Kade si? Sre6ta v 5.OK?

Скрит смисъл

Трябва ли да търсим подтекст, когато любимият човек ни нарича "пиленце" или "моят прасчо". Понякога в тези мили обръщения се крие някаква закачка, започнала навремето и която само двамата разбират.
Нима е подигравка да наричате дребния си хилав приятел "Моят Супермен"? Не. За Вас той е героят и не влагате подтекст в обръщението. Когато двама приятели - единият висок, а другият нисичък се наричат Крачун и Малчо, те не се засягат, защото не влагат негативни чувства в прякорите си, а тези обръщения ги свързват.

Защо нежните имена са на животинчета?

Гальовните анималистични обръщения всъщност нямат нищо общо с реалните животни. Когато казваш на любимия "моето тигърче" или "моят орел", нямаш предвид хищника на джунглата или на небесата, а емоцията, която влагаш в думата. Не дивите животни или тези от селскостопанския двор те вдъхновяват да ги оприличаваш на любимия човек. Жената, която се обръща към мъжа си с "лъвът на моето сърце" няма предвид хищника от саваната, който може да я разкъса и отбръсне с кръвожадността си, а неговата царственост и това, че го чувства като свой покровител и властелин. Чувството е пренесено от детските асоциации и от приказките, където това животно е синоним на справедливост и авторитет.
Гальовните обръщения помагат на двойката да се пренесе в неин нереален свят, изпълнен  нежност. Разбира се, не е все едно дали ще наречеш жената до себе си "кучка" или "паленцето ми" - отношението е различно, което още веднъж показва, че анималистичното наименование създава много асоциации.


За пред хората или интимно

Тези обръщения наистина ли изместват името на любимия сред околните? Доколко можем да си позволим да използваме гальовното наименование вместо истинското име на човека на обществено място? Животът показва, че някои го правят. В действителност твърде личните обръщения трябва да се употребяват в приятелска среда и в лична комуникация. В обществото това намалява тежестта и представителността на човека. Все пак името ни налага сред другите, свързано е с нашия социален статус и трябва да всява уважение. Смесено с гальовното "муци" например, едва ли ще накара другите да се отнасят към Вас с нужната сериозност.

Мястото на новите технологии

Смартфоните, sms-ите, e-mail, социалните мрежи - всички те ни окуражават да действаме спонтанно. Какво трябва да знаем, когато изпращаме съобщения: нека посланията Ви не бъдат суховати. По-добре изпратете два sms-а, но чарът на Вашия изказ да не бъде нарушен. Ако ще изпращате любовно послание, нека да не е дълго, а да бъде оригинално и закачливо. Нека е ясно и директно, защото като натиснете "Изпрати", няма връщане назад.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign