Nobilo: Една сбъдната винена мечта...


Nobilo: Една сбъдната винена мечта...

Историята започва с Никола Нобило и съпругата му Зува, които през 1943 пристигат от Хърватия в Нова Зеландия, засаждат първите си лозя и превръщат една мечта в реалност. Те донесли със себе си повече от 300 годишни традиции на семейство Нобило във винопроизводството. Първите лозя, които засаждат, са в Хапай, западно от Окланд. Първите години не са лесни. Архаичните закони на Нова Зеландия не благоприятстват производството на вино и за разлика от Европа, няма местна култура на консумация на вино с храна.

Никола Нобило проявява истинска упоритост. Прави цялото оборудване за производството на вино на ръка, като едновременно с това се занимава с фермерство, за да издържа семейството си и прохождащия си винен бизнес.
Той успешно лобира пред правителството, заедно с още няколко наскоро пристигнали хърватски винопроизводители, за да променят морално остарелите закони на страната, които не дават възможност виното да се поднася с храна в ресторантите.

До 1970 година упоритата работа се отплаща на Нобило. Той се превръща в утвърден и успял винопроизводител, който работи основно със сортовете Совиньон блан и Пино Ноар. Нобило разработва и нови региони за отглеждане на лозя, а именно всеизвествия регион Марлбъро.
През 1994г е награден с отличието OBE (Order of the British Empire medal) за приноса му към развитието на винената индустрия на Нова Зеландия.

Никола Нобило умира през 2007г. на 94-годишна възраст. Съпругата му Зува, сега 90-годишна, все още живее в съседство с чифлика, който е техният пръв дом в Нова Зеландия. Никола Нобило би бил горд да знае, че марката "Нобило" продължава да се радва на голям международен успех.

Днес, в съвременен план в Nobilo улавят разнообразните вкусове на различни лозя, за да създадат чисти, класически вина със специфичен регионален характер. Индивидуалните лозя придават специфичен стил и профил на всяка реколта, а виртуозните уайнмейкъри съчетават тези аромати в едно, за да създадат хармонични вина с постоянно, високо качество, които са разделени в две насоки:  Regional Collection и Icon wines.

Уайнмейкър: През годината, в която са засадени първите лозя на Nobilo в Марлбъро, в столицата на Нова Зеландия, Уелингтън се ражда Дейв Едмъндс (Dave Edmonds). След като получава степен в  Christchurch’s Lincoln University, Дейв се отправя към Hawke’s Bay, North Island, като все още не е сигурен дали ще продължи с лозарството или винопроизвоството. Не му отнема много време, за да вземе своето решение.
След няколко реколти в Калифорния, той се завръща в Хоукс Бей, а след това се насочва към Марлбъро.
Дейв се присъединява към екипа на Nobilo през 2002 година. В първия си работен ден той обикаля лозята на компанията и е изумен от необятния материал, който е на негово разположение - от насажденията в долината  Wairau до новите лозя по крайбрежието и в долините, наскоро превърнати от пасища в лозя.
Дейв е обсебен от Совиньон бланите на Марлбъро и е развил лична връзка и невероятни познания за профилите на лозята на Nobilo в целия регион. Умело прилага знанията си, за да създаде един фантастичен спектър от вкусове и създаването на последователни, хармонични и балансирани вина, с които е известна марката Nobilo.

Днес и българският вино-ценител може да си позволи удоволствието да намери на пазара вината на тази известна марка.

Nobilo Icon Marlborough Sauvignon Blanc 2010

Nobilo Icon Marlborough Pinot Noir 2010

Nobilo Orca Bay Sauvignon Blanc 2011

Nobilo Orca Bay Rose 2011

Посетете официалния сайт: nobilo.co.nz

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign