Пародонтит: Едно често срещано дентално заболяване


Пародонтитът представлява възпаление на всички тъкани, разположени около зъба. Всъщност това е сериозна инфекция, която вреди на меките тъкани и костите, които поддържат зъба. Всички пародонталните заболявания, включително и пародонтитът, са инфекции, които влияят на пародонта(тъканите около зъба, които поддържат зъба в нормална позиция и участват в дъвкателния процес). При пародонтита, алвеоларна кост около зъбите постепенно започва да се стопява и венците променят своя цвят и плътност като е възможно да настъпи и гноетечение от тях. Процесът често е съпроводен от кървене от венците и образуване на костни джобове.

Това възпаление се причинява най-често от натрупаната зъбна плака или по-точно от недобрата орална хигиена.
Нелекуваният пародонтит може да доведе до загуба на зъби, и може да повиши риска от инсулт, инфаркт и други здравословни проблеми.
В повечето случаи, пародонтита е предотвратим при спазване на добра орална хигиена и редовни стоматологични прегледи.

Какви са възможностите за лечение на пародонтит?

Основната цел при лечението е възстановяването на доброто здраве на пародонталните тъкани около зъбите, чрез отстраняване на натрупванията от бактерии и хранителни частици по тях.  По този начин се предотвратява по-нататъшното разрушаване на костите и тъканите.
За най-добри резултати при лечение, пациентът трябва да поддържа добра хигиена на устната кухина и редовно да посещава своя стоматолог. Правилната орална грижа включва миене на зъбите два пъти на ден и използването на конец за зъби поне веднъж дневно, както и вода за уста. При наличие на по-голямо пространство между зъбите е добре да използвате интердентални четки. Пациентите с артрит, както и тези които имат проблеми със сръчността могат да използват електрическа четка за зъби за по-добро почистване и отстраняване на зъбната плака.

Важно е да разберете, че пародонтитът е хронично (дългосрочно) възпалително заболяване, което означава, че трябва да се поддържа пълноценна орална хигиена за цял живот, в противен случай заболяването може да се задълбочи.

Ако добрата орална хигиена не е достатъчна за неговото лечение, то може да се наложи използването и на различни хирургични интервенции.


Автор: Д-р Богомил Стоев
Лекар по дентална медицина
Клиника “Св. Аполония”
www.bogomilstoev.com

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign