Какъв е Вашият шеф?


Разберете дали началникът застрашава професионалното Ви развитие, следвайки тези 4 стъпки. След това вижте каква е правилната стратегия за действие в зависимост от типа шеф, който имате.

1.Съвсем обективно преценете ситуацията, в която се намирате. Използвайте странични контакти, за да разберете какво е отношението на началника Ви към Вас.

2.Потърсете контакт с шефа си. Помолете го за съвет, мнение или коментар за работата Ви. Така ще сте наясно какво мисли за Вас и дали евентуално при нужда е склонен да Ви подкрепи.

3.Формулирайте и професионалните си цели. Ако шефът е склонен да удовлетвори претенциите Ви, останете. Ако обаче нещата не се променят и положението не Ви удовлетворява, дискретно си търсете нова работа. Не забравяйте: добре е да не напускате старата, докато не си намерите нова работа.

4.Не удължавайте прекалено много време напускането. Нещата няма да се оправят от само себе си. Това рядко се случва. Проблемите в офиса най-често се решават в полза на шефа.

А какъв всъщност е Вашият началник?

Не всички шефове могат да се поставят под общ знаменател. Някои се грижат за издигането и просперирането на подчинените си, а други нарочно им възлагат непосилни задачи, натрапват им "черната" работа и дори заимстват идеите им. Понякога някои шефове подценяват способностите на едни колеки и изразяват подчертано предпочитанията си към други. Може вън от службата си тези шефове - мъже или жени, да са приятни хора, които неволно съсипват бъдещето и кариерата Ви. Предлагаме Ви някои типични ситуации и начините да излезете от тях.

Избухливият

Някои шефове са на мнение, че единствено те могат да се справят със задълженията в офиса. В неблагоприятни ситуации обикновено изпускат нервите си, защото не могат да издържат на голямото напрежение на работното място. Случва се в последния момент да не одобрят свършената работа и да дадат други разпореждания, да се заяждат за дреболии.
Ако шефът Ви е такъв тип, въоръжете се с търпение и успокоявайте топката. Изтъквайте добрите страни на съвместната Ви работа, подчертавайте общите интереси и цели. Само така можете да изгладите служебните противоречия.

Абсолютният деспот

Ако е собственик на фирмата и на всичко отгоре Ви скъсява живота, единственото решение е да напуснете. Нямате друг избор. Или опитайте да промените правилата във Ваша полза. Ако смените поста си и наистина тежите на мястото си, нещата могат да потръгнат.

Пренебрежителният

Ако сте работили по-дълго, знаете, че някои шефове обожават властта. Обещават Ви бляскава кариера, но ако настъпят трудни времена за фирмата, няма да се поколебаят да уволнят първо Вас. За тях не представлявате интерес, той като не бихте ги подпомогнали в издигането им, ще Ви пренебрегнат и пестеливо ще се извинят, задето не са удържали на думата си. Ако обаче сте създали добро впечатление, по-висшестоящите може би ще се застъпят за Вас. Все пак и Вашите шефове имат началници!

Вечно заетият

Повечето шефове гледат да се свърши работата, интересува ги само това, не мислят за Вас като личност, която също има своите стремежи. Ако искате постоянно място или повишение на заплатата, все пак поговорете с шефа. Може да смънка, че точно в момента временно е преустановено назначаването на постоянна работа. Открито заявете, че в такъв случай напускате. Може да размисли и все пак да намери място за Вас. Ако тихо и кротко сте се блъскали във фирмата дълго време, а на всичкото отгоре и за малко пари, твърде заетият шеф изобщо не е имал време  да помисли за Вас и да реши проблема във Ваша полза. Примирението не е най-добрата тактика!

Надутият

Греда на Вас отвисоко, защото в служебната йерархия стоито доста надолу. Не се интересува нито от личния Ви живот, нито от предпочитанията Ви в работата. Със сигурност не си  задава въпроса дали Ви задоволява това, което вършите.
Дайте му да разбере какви са професионалните Ви стремежи и ако не Ви насърчи и остане безразличен, значи не сте попаднали там, където трябва. Изработете си стратегия, започнете нова работа, която Ви допада повече.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign