Щитовидната жлеза "дирижира" метаболизма


Тя е малък орган с форма на пеперуда, разположен в предната част на шията, който произвежда т.нар. тиреоидни хормони, жизненоважни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма.

Промените в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да повлияят съществено на други органи и системи - сърдечно-съдовата, стомашно-чревната, половата и нервната. Тези заболявания са хронични. Нелекувани на време, могат да изявят или да влошат съществуващи нарушения като аритмия, високо кръвно налягане, атеросклероза, стенокардия, миокарден инфаркт, да станат причина за безплодие, спонтанни аборти и депресия.

Кое предизвиква промените в този орган?

Заболяванията на щитовидната жлеза зависят от много фактори: пола (жените са десетки пъти по-засегнати от мъжете), възрастта (жените над 50 години са най-застрашени, генетична обусловеност (ако има болни в рода) и околната среда (неконтролирано използване на нитрати, замърсяване от продуктите на нефта като палстмасата, смога, пестицидите, недостиг на микроелементи).

Кои са болестите на щитовидната жлеза?

Гуша (на латински струма) - увеличаване размера на жлезата. Когато тя нарасне, се появяват симптоми на натиск върху съседните органи. Тогава биха могли да се усещат: притискане, стягане в областта на гърлото6; затруднено преглъщане, болка при гълтане; хронична кашлица; дихателни проблеми. При гуша се вижда или се напипва подуване в основата на шията.
Когато към увеличената жлеза се прибави и нарушение във функцията й, се появява хипер (повишена) или хипотиреодизъм (понижена функция).

Възли - образувания в щитовидната жлеза, които отначало не дават никакви симптоми и често остават недиагностицирани. Най-рано се установяват с ехографско изследване, при което могат да се видят съвсем малки, с размер 2-3 мм, както и образувания отзад на щитовидната жлеза. Независимо от наличието на възли, функционирането й може да е нормално. Установено е, че половината от жените над 50 години имат поне 1 възел. Образуванията постепенно растат, но могат и да не доведат до структурни промени.
Когато нараснат, може да се появят някои оплаквания: болка, затруднено преглъщане, дрезгав глас, трудно дишане, повишена функция на щитовидната жлеза. Големите възли се лекуват успешно с операция.

Хипотиреоидизъм - намалено производство на необходимите хормони.
Тъй като щитовидните хормони регулират почти всички обменни процеси, страда целият организъм. Освен това оказват влияние върху възможностите за забременяване, износване и вътреутробното развитие на плода. При това състояние може да се наблюдава лесна уморяемост, мускулна слабост, леко повишение на теглото, зиморничавост, суха кожа, чупливи нокти, депресия, забавен пулс, запек, нарушение на месечния цикъл, отслабване на паметта.

Хипертиреоидизъм - повишена функция на щитовидната жлеза.
Производството на значително повече хормони, отколкото са необходими, мога да доведат до загуба на тегло при запазен апетит и добро хранене, нервност, безсъние, повишено изподяване, ускорена сърдечна дейност, изпъкнали очи.
Лечението на тези функционални нарушения на щитовидната жлеза изисква постоянство, периодичен хормонален контрол, продължително време и добро съдействие между лекар и пациент.

Добрата новина...
На този етап в България няма йоден дефицит. През 1994г бе въведена програма за преодоляване на йодния дефицит и благодарение на тези мерки, днешните деца и подрастващите не страдат от недостиг на йод - една от основните причини за нарушения в щитовидната жлеза.

ВНИМАНИЕ:
  • Не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми.
  • При всеки човек симптомите биха могли да се проявят по различен начин.
  • Невинаги се появяват абсолютно всички признаци на дадено заболяване.
  • Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефикасно лекувани.
  • Успехът на лечението зависи от ранното диагностициране и подходящата терапия.

Всяка жена над 50 години трябва да си направи изследване на тиреоидните хормони в кръвта, за да се определи рискът от заболявания на щитовидната жлеза.
При бременност опасността от промени на щитовидната жлеза се увеличава три пъти, затова е необходимо пълноценно хранене на бъдещата майка - повече зеленчуци, плодове, млечни продукти.
Жени, които са рискови или вече диагностицирани с рак на гърдата, трябва редовно да изследват щитовидната си жлеза, защото са 2 пъти по-висока заболеваемост от карцином на този орган.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign