Цветята у дома: Аламанда (Allamanda cathartica)


Преди да започнете да отглеждате аламанда, трябва да предвидите, че тропическото растение е увивно и да му подсигурите стойка за увиване.

Как изглежда?

Ефектното стайно цвете расте бързо и цъфти от май до септември с фуниевидни цветове (най-често в наситено жълто). Може да си отглеждате и аваманда, която дава лимонени, оранжеви, червени, винени и кремави хибриди.
Листата са кожести, лъскави с дължина 12,5 см, леко извити в края. Цветовете са с формата на тромпет и размер 5-7 - до 12 см.

Как да се грижим за нея?

Аламандата не обича студа. Затова през зимата я отглеждайте при температура, не по-ниска от 15 градуса. Не я дръжте на течение, защото има опасност от заразяване с щитоносни въшки.
През фазата на растеж от април до ноември я поливайте обилно с филтрирана вода. Торете я ежеседмично. Постоянно оросявайте листата и осигурявайте влажност в помещението, където е саксията. През останалите месеци от годината поливайте аламандата съвсем пестеливо и изобщо не я торете.
Растението се чувства най-добре на огрян от слънцето прозорец. Пазете го обаче от обедното слънце, тъй като лъчите му са прекалено силни и може да прегорят листата и цветовете.
Размножава се под фолио при стайна температура поне 27 градуса.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign