Детоксикиращи и релаксиращи вани* Ароматите свестяват след изтощителни купони и всякакви злоупотреби, довели до махмурлук.

Спомнете си за древните римляни. Преди и след пир те се отпускали в ароматна вана. Използвали често хвойна заради релаксиращото й ухание и заради особената символика. Бодливата клонка била вплетена в "магическата корона", която носели в древния Рим. А по време на ритуали и церемонии древните горели ароматните клонки, за да пречистят светите места от зли духове.
Със същата магическа сила хвойната гони махмурлука и свестява след изтощителни купони, празници и всякакви злоупотреби.
Топлите вани раздвижват кръвта, чистят отровите и зареждат със сили.
Ефектът се умножава по 3, ако сложите във водата отвара от хвойна или каквото и да е благовонно масло.

Махмурлукът: Как го лекуват в различните страни по света

Всеки аромат има свой лечебен патент

Малко познания са нужни, за да откриете своя. Ако нямате под ръка някакъв справочник, още в аптеката помиришете шишенцето така, както избирате парфюм. Онова ухание, което вика във фантазията най-колоритни картини или вади от спомените нещо особено скъпо, е точно за вас. Независимо какво ви обясняват специалистите.
Умореното тяло обича всички водни процедури, а вана може да си приготвите и у дома. Достатъчно е да разполагате с 20 минути лично време и 3 капки масло. Пробвайте няколко варианта. Жасмин, иланг-иланг например са признати афродизиаци. Ароматът попива в кожата и се излъчва дни наред. Дори да не ни направят сексуално по-атрактивни, ще ни придадат увереност.
Цитрусовите аромати като тези на бергамот и грейпфрут стимулират умствената дейност. Конският босилек сваля напрежението.

Как да си направим 'сух' парфюм - афродизиак ( Фото урок - стъпка по стъпка)

Вани с розмарин и масло от здравец пък отпускат нервите и помагат при преумора, особено ако шефът ви е държал до последно на работа. Българската народна медицина предписва срещу безсъние босилек. Билката съдържа етерични масла или алкалоиди, които действат сънотворно. Хвойновите иглички и лилави плодове на храста са богати на антиоксиданти. Те повишават защитните сили на организма срещу простуда и вирусни заболявания. Възстановяват след умора и продължителен запой.
Топлата вода принуждава тялото активно да помпа кръв към всички негови части, за да регулира температурата. Това разширява кръвоносните съдове. Кръвта циркулира по-бързо и леко и чисти отровите и шлаката.
Ефектът се подсилва от етеричните масла на хвойната, които проникват през всяка пора. Топлината вдига уханието високо във въздуха и с пълни гърди вдишваме лечебния аромат. Етеричното масло разширява бронхите и пряко влияе на мозъка - отпуска и релаксира. Затова сънят след хвойновата вана е дълбок и спокоен. Тя отпуска мускулите и облекчава напрежението в ставите. Премахва умората и болките. Стресът отлита, а трeвожността потъва - дишаме по-пълноценно и дълбоко заради ароматното масло.
Ако сме настинали, ваните с ментол и хвойнови плодове са особено полезни. Те загряват и облекчават мъчителните пристъпи на кашлица. Етеричните масла премахват бронхоспазма и втечняват секретите. След като сме взели вана, пристъпите на кашлица не са така
продължителни и мъчителни.

Прочети и : Хвойната пречиства организма

Съвет: С иглички и плод от хвойна

Хвойновите вани могат да се правят всеки ден или през ден при температура 35-37'. Във ваната се стои около 15-20 минути. За да сте сигурни, че ще ползвате само естествени продукти, купете от билковата аптека сушена хвойна и плодове. Има два начина да си приготвите вана. В първия случай се използват игличките. Отварата се приготвя предварително, като 2 шепи хвойна се заливат с 1 литър вряла вода и остават на печката да поврат за 10 минути. След това отварата се прецежда и се добавя към пълната вана.
При другия вариант се използват лилавите плодчета на ароматния храст. Сто грама от тях се заливат с половин литър вряла вода. Остават да стоят, за да пуснат всичко от себе си за 15 минути. След това се добавят към водата във ваната. В аптеките и билковите магазини се продават и готови смеси.

Градусите

* за тонус се потопете в по-хладка вода.

* Ако искате да се излежавате по-дълго - до 40 минути, си пригответе топла вана. Тя отпуска мускулите и нервите. Добре е да  потопите цялото тяло, без шията и гърдите в областта на сърцето. Като се насладите на пълния релакс от меката топлина, вземете за около минута-две хладен душ. Така ще се тонизирате максимално.

* Най-уютно ще се почувствате при температура на водата 35-37'.

* Хладната вана обаче намалява болката, понижава напрежението в мускулите, успокоява нервите и действа добре на съня. Когато температурата е между 20-33', тя тонизира цялото тяло, стимулира работата на сърдечносъдовата и нервната система, активизира обмяната на веществата. В тази вана обаче не бива да стоите повече от 5 минути.

* А за да не дърпате дявола за опашката, особено през зимата, започнете с 1-2 минути и постепенно увеличавайте. Настръхнете ли, незабавно излезте от водата.

Сутрешна ароматерапия

Жасминовото масло - перлата в ароматерапията

Ароматна магия у дома

Сауната - правила за посещение и полезни съвети

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign