Как да научите малкото дете на добри маниери на масата


Няма нищо по-симпатично от учтиво и добре възпитано дете, което знае как да се държи. Добрите маниери на трапезата не са свързани само с храненето, но и с това да бъде любезно и внимателно към другите хора.
Още от най-ранна възраст децата трябва да бъдат запознати с основните правила по време на хранене. Уроците, които ще получат в къщи, ще останат за цял живот - докато е на гости или на ресторант с Вас, в детската градина и в училище, на любовна или бизнес среща.

Кои са основните маниери, които децата трябва да придобият до 6-годишна възраст?

Децата не придобиват добри обноски, докато спят в леглата си. Не чакайте детето да духне 5-6 свещички на тортата, за да започнете да го учите на добри маниери. Никога не е твърде рано, за да започнете да го поучавате кое поведение е приемливо и кое не е на масата. Всъщност, колкото по-рано започнете да го обучавате, токова по-лесно ще бъде да му осигурите трайни навици, които ще му бъдат полезни в живота. Повечето деца усъвършенстват уменията си за хранене до 6-годишна възраст, но Вие трябва да започнете процеса на обучение още когато малчуганът навърши 2 години.

До предучилищна възраст детето трябда на научи:

 • Да си мие ръцете, преди да седне на масата.
 • Да започне да се храни, след като всички са седнали около масата (обикновено последният човек, който сяда, е "мама").
 • Да използва салфетка за изтриване на устата, а не ръцете или дрехите.
 • Да седи изправено и да не поставя лакти на масата.
 • Да дъвче със затворена уста и да не говори, докато не е преглътнало хапката си.
 • Да не пълни устата си с храна и да отхапва умерени хапки.
 • Да остава на масата, докато всички приключат с храненето, или ако трябва да напусне масата, да каже "Извинете ме".
 • Да казва "Моля" и "Благодаря".
 • Да не се пресяга до другия край на масата, за да вземе нещо, а любезно да каже "Моля, подайте ми...".
 • Да не постява ножа в устата си.
 • Да не си играе с храната.
 • Да не приема храна от чужда чиния, без да е получило разрешение за това.
 • Да не прави лоши коментари за храната.
 • Да не прекъсва другите, докато говорят.
 • Да не си докосва или издухва носа, докато другите се хранят.
 • Да не мляска и пее.
 • Да прави комплименти на домакините за сервираната храна, когато сте на гости.

7 Съвети как да научите детето на добри маниери на масата


Може би мисията да научите малчугана на добри обноски Ви изглежда невъзможна, докато гледате как нервно хвърля лъжицата на пода или маже по масата с остатъците от храна. Но с търпение може да изградите прекрасни навици, за които детето ще Ви бъде благодарно в бъдеще.

Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат:

 1. Хранете се винаги заедно като семейство. Когато цялото семейство сяда на масата заедно, децата имат възможност да наблюдават поведението на своите родители и на другите възрастни и да се учат от тях.
 2. "Работете" заедно със съпруга си. Не забравяйте, че ако един от партньорите реши, че правилата са трудни, глупави или ненужни за детето, ще унищожи напълно усилията на другия родител. Изреченията като "Хайде остави, малко е за тези неща" или "Дете е, не трябва да се обръща внимание на всичко" не са желателни в присъствие на детето. С партньора си трябва да създадете общи правила, а след това да се погрижите всеки член от семейството да ги спазва.
 3. Обяснявайте правилата, вместо да ги налагата. Не казвайте на детето само "Яж със затворена уста", а му обяснете, че трябва да яде със затворена уста, защото е неприятно другите да гледат храната в устата му и да слушат неговото мляскане. Освен това, кажете му, че никой няма да разбере какво иска да каже, ако говори с пълна уста.
 4. Когато давате оценки, превете това по конкретен начин. Вместо да казвате "Браво", кажете "Гордея се с теб, че започна да използваш прибори за хранене" или "Браво, че не говори с пълна уста по време на вечеря". Не прекалявайте с хвалбите, защото детето ще си мисли, че трябва да е в центъра на внимание по време на всяко хранене.
 5. До 3-годишна възраст не принуждавайте детето да остава на масата, докато не приключи храненето. Малките деца на около 2-3-годишна възраст най-често са много активни и не могат да седят дълго време на едно място. В началото не принуждавайте детето да седи на масата, докато не останалите приключат с храненето. Позволете му да отиде да си играе, за да не превърнете храненето в нещо неприятно. Ако общите хранения са приятни, по-вероятно е престоя на детето да става все по-дълъг.
 6. Никога не трябва да се смеете на неговите лудории на масата. Ако започнете да се смеете, докато детето плюе, хвърля храна или си играе с нея, Вие показвате, че това е забавно и го насърчавате да повтаря това и в бъдеще. Дори и да изглежда сладко, докато си играе, въздържайте се и не се смейте.
 7. Въоръжете се с търпение. Търпението е ключът при създаването на добри обноски при децата. Повтаряйте, повтаряйте, повтаряйте! Един ден ще се гордеете с постигнатите добри резултати.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign