Поведението на успяващия мъж


Сигурно Ви е безкрайно ясно, че без уважението на околните (хора, а понякога и животни), с които общувате всекидневно по един или друг повод, Вие няма да постигнете нищо в живота. Даже напротив, ще заемете незавидната позиция на вечно губещ. И така, какво трябва да правите и какво не, за да можете – в зависимост от конкретната ситуация, да извоювате своето?

Общуване с непознат

Първо му стиснете ръката. Достатъчно силно, но без, разбира се, да му чупите пръстите. Не разтърсвайте чуждата длан повече от три пъти, усмихвайте се и гледайте непознатия в очите.
После:
·       Направете крачка назад.
Психолозите са категорични – разстоянието, гаранция за пълноценно общуване, се измерва с около метър и половина между Вас и събеседника Ви. Доближите ли се повече, ще навлезете в неговото лично пространство и той ще изпита вътрешен дискомфорт. Отдалечите ли се прекалено много, поведението Ви ще бъде изтълкувано като проява на надменност и липса на интерес.
·       Винаги с лице към него.
За да покажете, че внимателно слушате събеседника си, стойте или седете така, че да го виждате в анфас. Сигурно си давате сметка, че на тази именно поза дължат влиянието си върху хората, психотерапевтите, свещениците, телевизионните водещи.
·       Докоснете го.
Ако разговорът позволява, в даден момент допрете пръсти до ръкава на събеседника си или го потупайте по рамото. Общувате ли с жена обаче, премислете десет пъти, преди да си позволите подобна волност – тя може да изтълкува съвсем превратно намеренията Ви.
·       Жестикулирайте
От време на време разтваряйте ръце и обръщайте длани към човека срещу себе си, за да му внушите на подсъзнателно ниво, че сте искрени и не криете абсолютно нищо от него.

Спира Ви катаджия

Не правете опит да фамилиарничите, а бъдете подчертано учтив и сдържан. Осъзнайте, че представителят на силите на реда не е някакво социално зло, а само човек, който е на работа.
·       Не се оправдавайте.
Превишили сте скоростта поне два пъти и за зла участ виждате палката на катаджията. Естествено, той Ви пита наясно ли сте с колко километра в час карате, знаейки прекрасно какви са показанията на радара – да речем 140 км. Вие обаче заявете: „Карах със 150 км!“ Толкова ще го смаете, че той като нищо ще се откаже от идеята да Ви вземе талона и ще Ви изпрати по живо, по здраво, след като Ви даде мъдри наставления.
Разбира се, гореизложеното, невинаги се получава...

Влизате в скъп магазин

Не, Вие не отивате там, за да демонстрирате материално благополучие, а за да си купите нещо, от което се нуждаете: костюм, обувки, часовник... Естествено, че трябва да отговорите на поздрава на обслужващия персонал. Имате обаче право да игнорирате въпроса: „С какво можем да Ви помогнем?“ Защото знаете какво търсите и държите сами да го откриете.
·       Ако някой продавач Ви запита още нещо, не отивайте към него, а му отговорете от мястото, където се намирате – щом не Ви чува, нека приближи.
·       Решите ли, че все пак се нуждаете от помощ, поставяйте конкретни въпроси и моментално пресичайте опитите да Ви покажат новополучените стоки, тоест да Ви накарат да купите някаква вещ, която не Ви върши работа.
·       Имайте предвид, че уважението към Вас ни най-малко не зависи от сумата, оставена на касата. То се предопределя единствено от добрите Ви маниери и възпитание.

Непознато куче прави опит да атакува
Наистина, бясното устремяване към Вас на някой ротвайлер или дого аржентино не спада към радостите на битието. За щастие умният мъж е в състояние да контролира ситуацията.
·       Запазете спокойствие. Ако някой уличен помияр започне да лае яростно зад гърба Ви, не си и помисляйте за позорно бягство. Докато огласява квартала, той все още не е наясно с положението. Затичате ли се обаче, веднага ще реши, че сте плячка, която трябва да бъде догонена, захапана и евентуално изядена.
·       Не крещете. Също като хората, кучетата се изнервят и вбесяват от виковете.
·       Изчакайте. Рано или късно непознатото животно ще изгуби интерес към Вас. Четириногите рядко се решават да ухапят човек, без да имат сериозни основания за това.

Шаро отказва да Ви слуша
Дори най-милото и най-възпитаното куче трябва да бъде редовно поставяно на мястото му. Иначе ще ви се качи на главата.
·       Покажете му кой е господарят. Не позволявайте на своя питомец да Ви влачи след себе си, опънал до скъсване каишката. Също така не се поддавайте на умилкванията му с цел да получи някакво лакомство и не се прибирайте у дома веднага, щом животното реши, че вече не иска да се разхожда.
·       Наказвайте го винаги, когато е непослушно, бъдете умерено пестеливи на похвали.
·       Давайте награди за примерно поведение
Добре възпитаният домашен любимец трябва да пристига веднага, щом го извикате, затова го галете всеки път, когато се отзове на секундата. Помнете, че уважението на кучето е функция на осъзнаването на един прост факт – Вие сте този, от когото зависят неговият живот, храна, разходки, забавления.
·       Овладейте езика на жестовете. Ако кучето Ви своеволничи или проявява капризи, заставете го да седне пред Вас, а Вие самият се изправете в цял ръст, гледайки го право в очите. Престори ли се, че заповедта Ви не го засяга, принудете го да легне, като притиснете хълбока му към пода. Ако и след подобно действие от Ваша страна пакостникът не признае поражението си, хванете го за врата и леко го повдигнете от земята – по този начин го е възпитавала майка му в неговото кучешко детство.

Предстои Ви среща с шефа

Имайте предвид, че по време на разговор една малка част от информацията се предава с помощта на думите. Всичко останало стига до околните благодарение на жестовете, погледа, движенията, положението на тялото. Така например е достатъчно само за миг да наведете глава и мнителният Ви шеф да реши, че се чувствате виновен за нещо. Не стойте и в позата на Наполеон, скръстили ръце пред гърдите си, защото се възприема като израз на защитно-агресивно поведение.
·       Не се суетете. Ако барабаните с пръсти, оправяте постоянно вратовръзката си, потропвате с крак, всеки ще разбере, че сте нервен. Не бива и да ловите думите на началството, навеждайки се напред. По-добре седнете леко настрани и кръстосайте крака.
·       Бъдете точни. Шефовете не обичат закъсняващите, но още повече мразят глупавите оправдания. Така че няма никакъв смисъл да се извинявате със задръстванията по улиците – да сте тръгнал по-рано; нито с онемелия будилник – да сте си поръчал събуждане по телефона, настроил мобилния си телефон и т.н.
·       Усмихвайте се. Евите следват прекалено често този съвет на психолозите, адамовците  пък  твърдя рядко прибягват до него. Точно затова сдържаната мъжка усмивка е в състояние да разтопи и най-дебелите ледове. Помнете, че околните смятат богатата мимика за израз на общителност и лек характер.
·       Пускайте шеги. Започвайте всеки делови разговор в шеговита форма и после преминавайте към сериозните теми – тогава събеседникът Ви ще възприеме по-добре Вашите идеи и предложения. Не притежавате ли обаче чувство за хумор, забравете веднага за съвета ни.

Нападат Ви в тъмното

Имал сте лошия късмет на пътя Ви да се изпречи видимо опасен крадец или наркоман. Ако го накарате да проумее, че сте жив човек, а не ненужно допълнение към жадувания от него портфейл, шансовете Ви да излезете невредим от стълкновението нарастват многократно. Ето какво Ви препоръчват инструкторите по самоотбрана:
·       Не се дръжте като жертва. Непременно се опитайте да промените сценария, към който се придържа нападателят. Наречете го някакво име, престорете се, че разпознавате в него приятел от детството, в краен случай изиграйте епилептичен припадък, започнете да рецитирате стихове или запейте песничка. Не е изключено така да го потресете с поведението си, че той да тръгне да си търси друга жертва. Подобен начин на самозащита обаче може да има успех, само ако сте човек, напълно уверен в себе си. Щом случаят не е такъв, кротувайте!
·       Говорете спокойно. По всяка вероятност нивото на адреналина или на наркотиците в кръвта на човека, който Ви заплашва, е твърде високо. Затова, ако се паникьосате, напълно е възможно и с него да се случи същото. В действителност нападателят иска едно-единствено нещо  от Вас – парите Ви. Държите ли се хладнокръвно, внушите ли му, че всичко е под контрол, връчите ли му спокойно портфейла си, той надали ще поиска да Ви причини нещо наистина лошо.
·       Плюйте си на петите. Има голяма вероятност бандитът да изпита известно уважение към Вас, ако не успее да Ви догони.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign