Антистрес терапии


С успокояващ или, напротив, с ободряващ ефект, ваната открай време принадлежи към простите радости на живота. Въздействието й зависи от много неща – от обстановката в банята, от маслата, шампоаните и солите, които добавяме към водата, от нейната температура. Защото при оптималните 37º С тялото  и духът се отпускат, мускулите и нервите релаксират напълно. При по-ниски градуси пък се активизира циркулацията на кръвта и организмът се зарежда с енергия, а при по-високи активните съставки от козметичните продукти проникват по-дълбоко  в кожата или косата, следователно ни правят още по-красиви.

Полезният пилинг

Той ще Ви даде възможност да се възползвате максимално от благотворното въздействие на ваната, стига да го правите един или два пъти седмично – зависи от вида и поносимостта на кожата Ви, непосредствено преди да се потопите във ваната. Продуктът, отстраняващ мъртвите клетки, се нанася с кръгообразни движения на пръстите върху влажния епидермис (много дерматолози препоръчват това да става „на сухо“), като се обръща по-специално внимание на загрубелите участъци: лакти, колене, пети. Избягвайте обаче да ексфолирате гърдите си, защото освен че е много нежна, кожата им е склонна към отпускане по простата причина, че няма мускули, които да я „държат“ на място. При липса на специално средство за пилинг използвайте морска сол, смесена със зехтин – специалистите твърдят, че дава отлични резултати. Нещо, което бабите ни са знаели прекрасно.

Антистрес – терапия

Вие сте перфекционистка, работохоличка, с високи изисквания към себе си и околните. Основната цел в живота Ви е да се справяте блестящо с всичко – служба, дом, семейство, деца, личен живот. В резултат от това вечер се превръщате в истинско кълбо от нерви и мечтаете само за спокойствие, хармония, омиротворение.
Ще ги намерите във ваната с  температура на водата 37º С, в която трябва да пуснете няколко капки етерично масло или соли на базата на водорасли. След това е най-добре да се отправите към постелята, където да почетете малко и после да заспите дълбоко. Имайте предвид, че ще засилите ефекта на приятната антистрес-терапия, ако си пуснете любима музика и в продължение на десетина минути я слушате със затворени очи. Докато забравите напълно грижите си и решите да отложите тревогите си за следващата сутрин.

За да се разхубавите

При положение, че следите, оставени от годините – въображаеми или напълно реални, са започнали да Ви притесняват, превърнете горещата половинчасова вана в ефикасно средство за разкрасяване и си създайте истински ритуал, включващ огромно количество пяна (като в холивудски филм), няколко запалени ароматизирани свещи, маски върху лицето и косата. Излишно е да Ви напомняме, че трябва да изключите телефоните и да предупредите домочадието да не Ви безпокои. Преди да влезете във водата, нанесете на суха коса подхранващо масло от житни зародиши, карите или бадеми – ще го измиете по-късно под душа с подходящ шампоан. На лицето сложете плътен слой готова хидратираща маска или само зехтин, като час след ваната от огледалото ще Ви погледне жена, по-млада поне с десетина години.

За тонизиране

Вършите по сто неща на ден, срещате се с купища хора, постоянно сте в движение. Не че се оплаквате, но и Вие, като всички останали хора, имате нужда от редовно зареждане на батериите, иначе няма да издържите на натоварването. Затова посветете поне 5 минути от скъпоценното си време на хладката вана с тонизиращ ефект, която трябва да завършите с душ, редувайки топла и студена вода. Ще се почувствате повече от фантастично, ако не забравите да разтворите във ваната две ефервесцентни таблетки аспирин с витамин С – освен всичко останало, любимият трик на френските стюардеси, летящи на дълги разстояния, ще направи кожата на тялото Ви по-стегната и значително по-свежа.

Етеричните масла

Те представляват растителни екстракти, извлечени посредством дестилация с пара. Имат хиляда и едно качества, всичките безкрайно полезни – релаксират, стимулират, подобряват храносмилането, свиват порите, изглаждат кожата, и още, и още. Разбира се, благотворните им свойства зависят от растенията, от които са добити. Така например лавандуловото масло помага на съня да дойде по-бързо, а жасминовото дава енергия и пробужда либидото. Ако обаче не харесвате мириса на едно или друго растение, няма смисъл да се насилвате – ползата от него ще е равна на нула.
Етеричните масла се прилагат по два начина: локално, понеже преминават лесно през кожата и лигавиците, или чрез вдишване – тогава уханието подава сигнал към мозъка, който пък го препраща до останалите органи в тялото. Всъщност най-добре е да предпочетете комбинираното въздействие, осъществявано посредством ваната. Защото, капнете ли няколко капки във водата, хем ще вдишвате аромата, хем активните съставки ще проникнат по-дълбоко и по-бързо в кожата Ви през разширените от топлината и парата пори. Друго оригинално решение е да намазвате с благоуханни етерични масла електрическите крушки вкъщи, преди да ги запалите, или пък да слагате по капка-две в тоалетните си млека за тяло.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign