Едно кафе и четири чаши зелен чай дневно за по-малък риск от инсултКлючът към предотвратяване на инсулта се крие в кафето и зеления чай, твърдят японски учени. Ново изследване в тази област показва, че хората, които консумират кафе и зелен чай, са изложени на по-малък риск от инсулт в сравнение с хората, които рядко пият тези напитки или напълно ги избягват.

Учените изследвали навиците за консумация на кафе и чай на повече от 83 000 японци на възраст от 45 до 74 години за период от 13 години и установили, че хората, които пият кафе всеки ден, имат 20% по-малък риск от инсулт в сравнение с тези, които пият рядко кафе.
Участниците в изследването, които са пили 2-3 чаши зелен чай дневно са с 14% по-малък риск от инсулт, докато при тези, които са консумирали по 4 и повече чаши зелен чайн дневно, рискът е намален с 20%.
Учените все още не са сигурни по какъв начин кафето и зеленият чай помагат при превенцията на инсултите, но казват,че с малка промяна в начина на живот, т.е. с въвеждането на консумация на тези напитки, хората могат да направят много за собственото си здраве.
Изследването е публикувано в списание Stroke на American Heart Association. В рамките на изследването са били взети предвид различията между участниците - възраст, пол, консумация на алкохол, тютюнопушене, наднормено тегло, диети и физическа активност.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign