Любопитно: Неделя е обявена за почивен ден на 7 март 321 година


Днес в повечето страни в света, неделята се приема за официален почивен ден.
А за пръв път неделя била обявена за почивен ден на 7 март 321 година. Именно на този ден римският император Константин I Велики, който осем години по-рано за пръв път разрешава свободното изповядване на християнската религия, провъзгласява неделя за ден за почивка. Нито едно разпореждане на властта в историята на света не се е спазвало с такова удоволствие, както това на Константин.
На този ден пазарите трябвало да бъдат затворени, а държавните учреждения прекратявали дейността си. Нямало ограничение за земеделския труд, в който вземало участие по-голямата част от населението.
До едикта на Константин гражданите на Римската изперия отбелязвали на този ден "Денят на Слънцето". Като наследство от тази традиция са останали наименованията на деня "неделя" в няколко европейски езици.
Причината за тази промяна се оказва един сън: в навечерието на важна битка, императорът сънувал кръст върху слънце и надпис, който му обещавал победа с този знак. Сънят се оказал пророчески. Константин действително удържал победа в битката. Затова императорът забранил работата в неделя и посветил деня на Господ.
От тогава в християнските страни неделният ден се счита за празничен - ден, в който обикновено се посещава църквата. В някои страни, в които официалната религия е ислямската, а също и в Израел, неделните дни са обикновени работни дни.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign