15 Необичайни приложения на оцета


Кисел вкус и силен аромат - това е оцетът, задължителна течна подправка за много вкусни салати и ястия. Но той е много повече от това. С години оцетът се използва в домакинството като средство за почистване, природен лек или козметичен препарат.


 1. Защита за предното стъкло на колата от замръзване. Метеоролозите обявяват много ниски температури, а Вие трябва да пътувате с колата си? В бутилка с пулверизатор смесете оцет и вода в съотношение 3:1 и вечерта напръскайте стъклата на колата. Ами ако вече има лед на предното стъкло? Напръскайте леда с разтвора, за да улесните почистването.
 2. Лесно почистване на микровълновата фурна. Уморени сте от борбата с остатъците от храна в микровълновата фурна? Вместо да използвате силни химикали за почистване на вътрешността, опитайте това безопасно оръжие - оцета. В дълбок съд смесете 1/4 чаша оцет и 1 чаша вода. Поставете сместа да кипи 1-2 минути в микровълновата фурна. Не изваждайте веднага съда и оставете вратичката затворена още няколко минути. След това избършете с кърпа. Не само, че по-лесно ще премахнете остатъците от храна, а и ще унищожите силния аромат на пуканки, риба и др.
 3. Облекчаване на сърбежа при ухапване от комар. Ухапванията от комари предизвикват дразнещ сърбеж, но оцетът може да Ви помогне. Веднага, след като забележите, че сте станали жертва на комар, намокрете памук с оцет и го поставете върху ухапаното място. Сърбежт ще намалее, а заедно с него и отокът от ухапването.
 4. Предотвратяване на напукване на яйцата при варене. Добавете две супени лъжици оцет във водата, в която варите яйца. Това ще запази черупката цяла.
 5. Почистване на прозорци. Смесете равни части оцет и вода и ги поставете в бутилка с пулверизатор. След като напръскате прозорците, забършете със стар вестник.
 6. Унищожете миризмата от дим. Ако сте загорили храната, докато готвите и във Вашия дом се разпространява силна миризма? Имали сте гости, които са прекалили с броя на изпушени цигари? Сложете в стаята съд с оцет, за да се отървете от неприятната миризма.
 7. Лесно премахване на залепени етикети. Току що сте купили нов предмет и се чудите как да отстраните етикета, без да остане лепило? Затоплете малко количество бял оцет, потопете в него кърпа, а след това я поставете върху етикета, който искате да премахнете. Когато етикетът се накисне добре, може да го премахнете, без да се страхувате, че ще останат следи от лепило.
 8. Задържа мравките далеч от дома. Топлите месеци означават и раздвижване на мравките, които бавно започват да завладяват домовете. За щастие, тези насекоми не са фенове на оцета. Смесете бял оцет и вода в съотношение 1:1 и напръскайте местата, от където мислите, че могат да нападнат. Това ще ги накара бързо да се оттеглят.
 9. Неутрализиране на миризмата на урина. Вашият домашен любимец е заменил тоалетната с килима? Възползвайте се от оцета, за да се отървете от неприятната миризма на урина, като смесите една чаша бял оцет с 3 литра вода, докато перете. Ако пък миризмата е на килима, смесете равни части оцет и вода и накиснете мястото върху килима. След това изплакнете и оставете да изсънхне.
 10. Премахване на солта от обувките през зимата. Солта е много ефективен борец срещу леда през зимата, но тя може да унищожи и Вашите обувки, ако остане върху тях по-дълго време. За да я отстраните, смесете равни части оцет и вода и в него потопете малка кърпа, с която да премахнете белите следи от обувките.
 11. Лесно премахване на петна от пот, дезодоранти и стик от дрехите. Ако по дрехите Ви са се образували петна от пот или дезодоранта, който ползвате, просто преди да изперете дрехата, напръскайте петното с чист бял оцет и по-лесно ще го премахнете при изпиране.
 12. Успокоява хълцането. Не можете да спрете да хълцате? Глътнете една чаена лъжчка оцет. Това ще помогне.
 13. Блестяща коса и по-здрав скалп. В празна бутилка от шампоан смесете половин чаена лъжичка ябълков оцет и една чаша хладка вода. полейте косата с разтвора след измиване с шампоан. Повторете същото нещо няколко пъти през месеца. Оцетът връща блясъка на косъма и помага в борбата срещу неприятния пърхот
 14. Тонизиране на кожата на лицето. Сменете тоника за лице с разтвор от ябълков оцет и вода в съотношение 1:2. С памук нанансяйте върху лицето вечер след измиване.
 15. Намаляване на излишните килограми. Ябълковият оцет е отличен съюзник в борбата с мастните натрупвания и излишните килограми. Сутрин, преди първото хранан, пийте по една чаша топла вода, в която предварително сте разтворили една чаена лъжичка ябълков оцет и една чаена лъжичка мед.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign