12 Причини, които ще Ви накарат да карате велосипед

За това алтернативно транспортно средство на две колела се отнася добре познатата ни погорорка: "Карането на колело не се забравя!".
Освен, че представлява отлично кардио-упражнение за тялото, изгаря калории и ще Ви отведе до желаната дестинация, карането на колело е много забавна дейност, която ще Ви изпълни с чувство на щастие. Топлите летни дни са идеални за тази забавна дейност, която еднакво добре може да се практикува както самостоятелно, така и в компания.

Вижте още няколко допълнителни причини, които ще ви накарат да изкарате велосипеда от гаража и да започнете да го използвате често.

1.Изгаря калории и оформя краката

Карането на велосипед е чудесен начин да изгорите много калории, без да се подлагате на екстремни физически усилия. Вашето тегло, скоростта, с която въртите педалите, както и дължината на пистата, която сте избрали, влияят върху броя на изгорените калории по време на карането.
Пример: едночасово спокойно каране при човек, който тежи 55 кг изгаря 220 калории.
Същевременно се тонизират краката и бедрата, а с правилно сядане на велосипеда се активират и коремните мускули. Движението укрепва и гърба, а ако от време на време ставате от седалката и завъртате педалите, ще успеете да оформите и бедрата си.

2. Освобождава от стреса

Всекидневните грижи и проблеми може да Ви изчерпят и да повишат нивото на стрес. Ума и тялото усещат това. Направете си услуга, изкарайте велосипета и започнете да карате, защото действа терапевтично. Със самото излизане сред природата и на чист въздух, ще усетите мигновено облекчение и подобряване на състоянието.
Колкото повече се насладите на тази физическа активност, толкова по-бързо ще се освободите от стреса. Въртенето на педалите ще Ви подейства като медитация. Концентрирайте се и енергично завъртете педалите: това ще блокира всички негативни мисли. Велосипедът наистина е магическа гумичка срещу стреса и напрежението.

3.Контролира апетита

Проучване на University of Surrey доказало, че карането на велосипед може да помогне за контролиране на апетита. С тази физическа активност може да укротите желанието си за повече храна.
Лицата, които са участвали в проучването, закусвали по един и същ начин, а след това се разделяли на две групи. Докато едните оставали да почиват, другите карали велосипед. Установило се, че само 60 минути каране активират хормони, които намаляват чувството на глад, които допринасят за консумацията на значително по-малко храна.

4.Увеличава енергията и чувството на щастие

Само 30 минути колоездене на ден са Ви необходими, за да повишите нивото на енергия без допълнителни стимуланти, към които обикновено сте привикнали, като например огромни количества кафе. В заблуда сте, ако считате, че физическата активност ще Ви преумори или изчерпи. Тя всъщност Ви ситмулира и дава много повече енергия за изпълнение на ежедневните задачи.
Както и всяка друга физическа активност, колоезденето Ви изпълва с чувство на удовлетворение. Освобождаването на "щастливите хормони" серотонин и допамин допринася да станете щастливи и мотивирани.

5.Предпазва сърцето

Доказано е, че карането на велосипед намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Тази физическа активност ще се погрижи да намали риска от различни заболявания като усложнения със сърцето, диабет тип 2 или рак. Стабилизира кръвното налягане и значително намалява шансовете от сърдечен удар.
Колоезденето е едно добро упражнение за сърцето, кръвоносните съдове и белите дробове.

6.Предпазва ставите

Колоезденето е активност, при която има по-малко триене и натоварване на ставите, за разлика от физическите дейности като аеробика или бягане. Шансовете за нарушения са минимални с оглед на факта, че ходенето пеш натоварва повече коленете. Ако имате проблем с тях, не се съмнявайте, че карането на велосипед е правилното решение за Вас.

7.Осигурява по-добър и качествен сън

Колоезденето ни снабдява с енергия през деня и същевременно гарантира, че ще спите като бебе през нощта. Качествения сън е един от ключовите фактори за отпочиване на тялото и ума, за свежия външен вид и освобождаването от излишните килограми. Въпреки това, експертите съветват да се съобразите с времето, в което карате велосипед, т.е. да правите това упражнение поне 4 часа преди лягане.

8.Повишава концентрацията и стимулира работата на мозъка

Сутрешната "замъгленост" на ума веднага след събуждането ни може лесно да се избистри с няколко минути колоездене. Въртенето на педалите значително подобрява циркулацията на кръвта, от краката чак до мозъка, което влияе положително върху работата на мозъка и концентрацията.
Докато безгрижно карате колело, имате възможност да подредите мислите си и да предотвратите "блокирането" на мозъка.

9.Допринася за младежкия вид

Карането на велосипед просто ще Ви накара да се чувствате и да изглеждате по-млади не само по-дух, но и в тяло, и в лице.
Както и всяка друга физическа активност, така и редовното каране на велосипед ще Ви осигури свежа и стегната кожа, както и атрактивна линия на тялото. Фактът, че наистина ще се насладите на колоезденето, ще предизвика и щастлива усмивка на лицето Ви.

10.Подобрява сексуалния живот

Тялото Ви ще бъде в топ-форма с помощта на карането на колело, което не само ще Ви накара да се чувствате секси, но и балансира нивото на така наречените секс-хормони в организма.
Въпреки, че по-голямата част от изследванията показват, че физическата активност е в пряка връзка с ендорфините, то се отразява и върху тестостерона. При жените, които са в добра физическа форма, се забавя менопаузата. "Това, което е добро за сърцето, е добро и за Вашия сексуален живот".

11.Една отлична социална и семейна дейност

Една от най-добрите страни на карането на велосипев е, че може да го правите и сами, но може да поканите и любимите Ви хора.
Колоезденето е отлична социална дейност, която ще Ви позволи да заздравите отношенията си с близките и семейството си.
И най-доброто от всичко - безплатно е! Не трябва да вложите много пари, за да оползотворите добре свободното си време - пълноценно и забавно. Това е спорт, който може да радва цялото семейство.

12.Спасяваме планетата

Карайте велосипед винаги, когато имате възможност. Бъдете пример за обществото чрез използването на това алтернативно транспортно средство. С използването му ще направите услуга на околната среда, което ще допринесе за намаляване на замърсяването на въздуха. Освен това ще Ви спести време и пари за придвижването от една дестинация до друга, умело избягвайки задръстванията.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign