33 Незабравими цитати от Тери Пратчет

Сър Тери Пратчет (на английски: Terry Pratchett)  (1948 - 2015) е британски писател и най-
продаваният автор във Великобритания за 90-те. Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи за Света на Диска. До декември 2007 г. е продал 55 милиона книги по света с преводи на 36 езика. Пратчет е вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ. През 2001 г. печели медала Карнеги за романа си „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи”.

"Гравитацията е навик, от който е трудно да се откажеш."

"Не е важно какво имаш, а как го имаш."

"Времето е наркотик, в големи дози убива."

"Той имаше много качества, но с ниско качество."

"Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва."

"Боговете не обичат хората да не вършат нищо. Ако не са заети непрекъснато, хората биха могли и да се замислят. Част от мозъка съществува, за да не позволи това. И постига резултати. Кара хората да скучаят насред чудеса."

"Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект."

"Каквото не умира, не може да живее. Каквото не живее, не може да се промени. Каквото не се променя, не може да се поучи."

"Човешкото съзнание има забележителното свойство да се лекува само."

"Най-бързият начин да стигнеш до някъде е да си вече там."

"Ненамесата в събитията е като обещание да не плуваш. Абсолютно никога не го нарушаваш, освен ако не се озовеш във водата."

"Изслушването беше изкуство, което усъвършенстваше с годините. Слушаш ли дълго и съсредоточено, хората ще ти кажат повече, отколкото смятат, че знаят."

"Имаме много опит в нямането на опит."

"Хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор."

"Единствено хората,които са здраво стъпили на земята,успяват да градят въздушни кули."

"Бе забелязал и известна прилика между секса и готварското изкуство. Хората се увличат и по двете, понякога си купуват дебели книги, пълни със сложни рецепти и занимателни картинки, и огладнеят ли достатъчно, започват да творят невероятни пиршества... във въображението си. А за вечеря се задоволяват с пържени яйца и картофки, стига да са свястно приготвени и да има малко салатка от домати."

"Лъжата може да обиколи света, преди истината да си обуе ботушите."

"За да съществува нещо, то трябва да има свое място в пространството и времето."

"В самия строеж на Вселената е вградено правилото, че човекът, който винаги ви е карал да го чакате десет минути, точно в деня, когато вие закъснеете с десет минути, ще се е освободил по-рано и многозначително няма да спомене нищо за случката."

"Глупавите хора са способни да направят това, за което умните дори не се осмеляват да помислят."

"Нямам нищо против скуката. На нея можеш да разчиташ."

"Събирането на данъци, господа, в голяма степен прилича на млеконадоя. Номерът е да изстискаш максимално количество мляко при минимум мучене."

"Бих предпочел да съм надигаща се маймуна, вместо падащ ангел."

"Беше осем часа сутринта, време, когато пияниците или се опитват да забравят кои са, или да си спомнят къде живеят."

"Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."

"Той казва, че боговете обичат да виждат някой атеист наоколо. Дава им мишена, в която да се целят."

"Бог не си играе на зарове с Вселената; той играе неразгадаема игра, която Сам е сътворил и би могла да се сравни — от гледна точка на останалите играчи — с това да играеш някаква крайно мътна и сложна разновидност на покера в стая, тъмна като в рог, с никакви карти, с безпределни залози и с раздавач, който не ви обяснява правилата и през цялото време се усмихва."

"Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака."

"Нещата просто се случват, на кого му пука!"

"Няма смисъл да водиш война, ако ще си на губещата страна."

"Някои типове са готови да направят всякаква идиотщина от чисто любопитство какъв ще бъде резултатът. Ако сте сложили голям превключвател в дъното на затънтена пещера и сте написали на стената „Превключвател за края на света. МОЛЯ, НЕ ПИПАЙТЕ!“, боята дори не би успяла да изсъхне."

"Всичко е лъжи. Просто някои са по-хубави от другите, това е всичко. Хората виждат онова,което
си мислят, че виждат. Дори аз съм една лъжа. Но успявам да я пробутам."

"Свободата може и да е природното състояние на човечеството, но това важи също и за катеренето по дървета и яденето на все още шаваща храна.От друга страна всяка свобода е ограничена, изкуствена и следователно илюзорна, в най-добрия случай споделена халюцинация. Нито един душевно здрав смъртен не е наистина свободен, защото истинската свобода е нещо толкова ужасно, че единствено лудите и божествата биха могли да я понесат с отворени очи."


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign