10 Начина да се сближите с Вашето дете


Днес децата растат толкова бързо, че преди Вие да успеете да си отделите достатъчно време за тях, те ще израстат и ще се отдалечат от Вас. За да не пропуснете процесът на израстване и за да сте постоянно част от техния живот, е необходимо да прекарвате повече време с тях и да се включвате в дейности, които са им интересни.
Ето няколко прости начина, които ще Ви помогнат да се сближите с децата си:

1.Излезте на среща с детето
Когато искате да прекарате повече време с мъжа си - излизате заедно. Е, същото е и с децата. Когато искате да прекарате повече време с тях, просто излезте заедно. Независимо дали ще го правите веднъж седмично или веднъж месечно, излизането ще бъде Ваш малък ритуал, който със сигурност ще Ви сближи. Отидете на пица или в сладкарница. Това е идеална възможност открито да говорите с детето си. Така детето няма да се чувства сякаш е на разпит, а и Вие ще получите време за релаксация.

2.Покачете адреналина сред природата
Не трябва да бъде месец май, за да направите малка екскурзия. Отидете семейно на пикник сред природата. Посетете някоя голяма поляна и потичайте и поиграйте с детето си. Ако е достатъчно голямо, може да организирате пътешествие с велосипеди до най-близката поляна. Вземете и камера, за да "запомните" веселите моменти.

3.Гледайте филми и тв предавания заедно
Независимо дали това са филми от типа "Хари Потър" или анимационни филми, нищо не Ви пречи да седнете заедно с детето си, за да ги гледате заедно. Най-добре съберете цялото семейство, направете пуканки и всички ще се насладите на това семейно забавление. Гледайте и поучителни или научно-популярни предавания, които ще насърчат децата да мислят, да любопитстват и да ви задават въпроси.

4.Играйте заедно
Включете се в игрите на детето си. Ако то обожава компютърните игри, седнете и Вие до него и играйте. Имайте предвид, че старомодните игри като "Не се сърди човече" и "Монопол" може да не са интересни за малкия човек, затова бъдете съвременен родител, който знае как да е в крак с времето.

5.Разказвайте истории от младостта си
Децата обожават да слушат, когато някой им разказва истории, особено ако в тях присъстват лица, които те познават. В зависимост от тяхната възраст, разкажете им подходяща интересна или забавна случка от Вашето детство, от която може да се поучат или разказвайте как сте решевали любовните си проблеми като тийнейджър.

6.Гответе нови рецепти заедно
Отворете кулинарната книга с рецепти и дайте възможност на децата да си изберат ястие, което не са опитвали. Купете заедно необходимите продукти и влезте с децата в кухнята, за да приготвите избраното ястие. Независимо от възрастта, децата могат да Ви помагат. Разбира се, дайте им задачи, които ще могат да изпълнят. Ако са малки, могат да мият зеленчуците, а ако са по-големи, позволете им да боравят с кухненския нож. Дори и нищо да не се получи с новото ястие, всички ще се забавляват и ще си спомнят за кулинарната веселба дълго време.

7.Грижете се за външния си вид заено
Направете прическа на дъщеря си или поставете малко гел в косата на сина си. Мийте си зъбите заедно, като им казвате колко са красиви. Това ще увеличи самочувстието им, а така ще получите и повече време за сближаване.

8.Обменяйте си модни съвети
Когато сте на пазар, влизайте в ролята на стилист и давайте съвети. Обяснете на дъщеря си, че винаги трябва да се облича подходящо за възрастта си и да се опитва да адаптира модните тенденции към своя стил на обличане. След това позволете на детето си да избере няколко дрехи за Вас. Когато се подготвяте за излизане, дайте възможност на децата да изберат нещо, което ще облечете. Така детето ще знае, че неговото мнение е важно за Вас и връзката Ви ще се затвърди.

9.Изпращайте СМС- съобщения
Ако децата са достатъчно големи, за да имат собствен мобилен телефон, от време на време им пускайте съобщения. Според тях това е "готин" начин за комуникация. Но не прекалявайте с майчинската любов и загриженост в съобщенията. Използвайте някои от знаците, които те използват за поздрав или изразяване на прегръдки и любов.

10.Обменяйте си музика
Ако Вашето дете е достатъчно голямо, особено ако е тийнейджър, то със сигурност през по-голямата част от времето си слуша музика. Опитайте се да разберете коя е любимата му музика, певци и групи и изкажете положителното си отношение към тях. Договорете се с детето си всеки от Вас да състави списък с най-любими песни и да си ги размените. Вие може да му предложите песни от вечната класика на певци като Майкъл Джексън, Боб Марли, Бийтълс, а в замяна на това ще получите списък със съвременна музика. Така Вие ще се доближите до неговия свят, а детето ще Ви счита за "готин" родител.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign